Köpük skleroterapi
Köpük Skleroterapi,
Skleroterapi ince yapıdaki kılcal damar varislerinin içine uygun ilaçlar enjekte edilerek bu damarlarda kan akımının durdurulması, görünmez hale gelmesi ve vucut tarafından zamanla yokedilmeye bırakılmasıdır. Köpük skleroterapi ise %0.5 - %1 - %2 veya %3 yoğunluktaki POLİDOKANOL(Aethoxysklerol) isimli ilacın çeşitli oranlarda hava ile karıştırılarak tedavide kullanılmasıdır. İlacın köpük haline getirilmesi daha fazla hacim kapladığı için daha geniş alanların tedavisine olanak verirken, aynı zamanda daha az miktarda ilaç verildiği için yan etkilerin azalmasını sağlar.
Skleroterapide hastanın tedaviye uygunluğunun belirlenmesi önemlidir ve cerrahi tedavilerin alternatifi değildir. Ciddi venöz reflüsü/yetmezliği olan ve damar çapı 1cm üstünde olan hastalarda genelde etkin değildir çünkü venöz basınç çok yüksekse ana damardan ayrılan kılcal damarları ne durdursak da yeni kılcal damar genişlemeleri olabilir.
Köpük haline getirilmeden direkt verilirse Skleroterapi olarak isimlendirilir. Polidokanol dışında alkol, bazı kimyasal deterjan ve irritanlar, hipertonik(yoğun tuzlu su) gibi maddeler de kullanılabilmektedir.
Polidokanol(Aethoxysklerol) dünyada en sık kullanılan ve 1-3mm çaptaki damarlarda kullanımı FDA(food and drug administiration) onayı olan bir maddedir. En sık kullanılan madde olmasını sebebi yan etkilerinin az etkinliğinin yüksek olmasından dolayıdır. Günlük maksimum dozu 2mg/kg olup, 60 kg bir kişiye en düşük doz olan%0.5 lik(10mg) polidokanoldan en fazla 12 ampul %1 lik polidokanolden en fazla 6 ampul uygulanabilir. Ancak doz ve kilodan bağımsız olarak günlük 10ml hacimden fazla köpük uygulanmamalıdır.1mmden büyük varislerde %0.5-1 yoğunlukta, 1mmden küçük çaplarda %0.25-0.75 konsantrasyonlarda uygulanır.
Skleroterapi İşlemi:
Doktor tarafından size işlemin nasıl yapılacağı,olası risk ve komplikasyonlar anlatılır. İşlemi kabul ettiğinize dair size onam formu imzalatılır. İşlem poliklinik şartlarında yapılabilir. Köpük damar içine verildiği anda damar görünmez hale gelir ve üstüne baskı uygulanır. Bacak elastik bandajla sarıldıktan sonra hastanın 30dk-1 saat yürümesi istenir.yürüme sırasında basınç artarak tedavi etkinliğini arttırır. Elastik bandaj 12-24 saat sonra çıkarılır.sonrasında 1 hafta varis çorabı giyilmesi önerilir.İşlem sonrası 10 güne kadar enjeksiyon yerlerinde sertlik, morluk ve ağrı olabilir.birkaç aysüreyle başarılı işlem yapılan damarlar nekroze olsa bile görülmeye devam edebilir.
Skleroterapiler Kimlere uygulanmaz?
-hamilelerde,
-emzirenlerde 3 gün içinde ,
-Patent foramen ovale tanısı olanlarda,
-azalmış hareketlilik ve yatalak hastalarda,
-diabette nöropati ve anjiopati varsa,
-pıhtılaşma eğilimi yüksek hastalıkları olanlarda,
-Derin ven trombozu, pulmoner emboli veya flebit geçirenlerde,
-polidokanole allerjisi olan veya daha önceki işlemde görsel
veya nörolojik şikayetleri olanlarda,
-atardamar tıkanıklığı/ hastalığı olanlara,
-ateşli hastalıklarda,
-ileri yaş ve genel durum bozukluğunda,
-obes, sigara içen ve doğum kontrol hapı kullananlarda,
-işlem yapılacak ciltte enfeksiyon varsa,
-bronşial asım ve allerjiye yatkınlık fazla ise,
skleroterapi işlemleri yapılmamalıdır.
Bunlar dışında deneyimlerime göre anemik hastalarda, sigaraiçen hastalarda, ve ciddi reflüsü olan hastalarda reflüdüzeltilmeden köpük skleroterapi yapılması görsel bozukluklarayol açar. Bunlar düzeltildikten sonra skleroterapi yapılması daha uygundur.
Komplikasyonlar:
-her ilaç gibi allerjik reaksiyon görülebilir.ciddi anaflaksi tipi allerjik reaksiyon literatürde çok az sayıda görülmüştür.
-işlem sonrası geçici görme bozukluğu, parlak görme, başdönmesi olabilir.
-Çok nadiren skleroterapi sonrası flebit, DVT dediğimiz damar tıkanıklığı ve pulmoner emboli oluşarak hayati tehlike
görülebilir.
-bazı hastalarda damar içinde kan pıhtısı birikmesi ve bunun vucut tarafından kısa sürede yok edilememesine bağlı
olarak hemosiderin lekeleri dediğimiz sarı-yeşil renk değişiklikleri görülebilir. Bu durum en çok hastanın yara iyileşme hızına bağlıdır. İleri yaş, diabet, sigara içmek ve kansızlık durumlarında yara iyileşmesi bozulduğu için hemosiderin lekeleri görülebilir.Ayrıca varis çorabı giymeyenlerde de leke görülebilir.
-polidokanol damar dışına çıkarsa ciltte kararma ve cilt nekrozu yapabilir.
-elastik bandajın aşırı sıkmasına bağlı ciltte su toplama ve kaşıntı olabilir.